Keresés az oldalon

"Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és azt a valamit - kerül, amibe kerül - meg tudjuk valósítani."

Marie Curie  

 

A tanulmányi versenyek köztudottan a tehetséggondozás hagyományosan legfontosabb színterei. Az azokon való részvétel, megmérettetés, az elért siker megsokszorozza a diákokban a tanulási kedvet. Azért is különösen fontos egy-egy ilyen szereplési lehetőség, hisz napjainkban az élet egyre több területe hordja magában a versengés mozzanatát. A sikeresség pedig azon is múlik, hogy ki milyen módon tűri a versenyhelyzetet, és mennyi rutinra tesz szert benne.

Iskolánk évek óta nagy hangsúlyt fektet ezért a tanulmányi versenyekre való felkészítésre. A házi iskolai versenyek szervezésén túl igyekszünk egyre több diákunkat területi és országos megmérettetésekre is eljuttatni. Egy-egy jó eredmény aztán a diákokat, a felkészülésüket segítő tanárokat és szülőket egyaránt méltán tölti el büszkeséggel, és ad új erőt a következő versenyekhez.

Örömmel számolunk be néhány legfrissebb hunyadis versenyeredményről.


„Te aranyok Aranya!”

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szavalóversenyt hirdetett az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyartanárok Egyesülete és a Magyar Olvasótársaság. A Közép-Magyarország régió versenyére Székesfehérváron került sor 2017. november 13-án.

Sárközi Luca, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola 7.a osztályos tanulója lelkesen készült a versenyre. A Toldi című elbeszélő költemény második énekét szavalta, majd A lepke című verset adta elő.

IMG 8448c85dd2fc07ee10ba7e79fac8c296 V

Felkészültsége, szavalatából is kitűnő versszeretete a zsűri által is dicséretet kapott. Kálnay Adél költő, mint a zsűri elnöke, külön is méltatta Luca szép kiejtését, természetes, értő előadásmódját. Luca oklevele mellett a Szent István Király Múzeum és a Vörösmarty Mihály Könyvtár különdíját is elnyerte.

Gratulálunk Luca szép szerepléséhez!

Szabóné Kőrös Ilona

 


"Kutató leszek egy napra" - a Részecskefizikai Diákműhelyben

 

A nemzetközi részecskefizikai ismeretterjesztő csoport (IPPOG: International Particle Physics Outreach Group) kezdeményezésére 2005-ben –a Fizika Nemzetközi Évében– került először megrendezésre a már éves rendszerességgel ismétlődőNemzetközi Részecskefizikai Diákműhely(Particle Physics Masterclass). A rendezvények célja, hogy a 16-18 éves középiskolás diákokkal megismertesse a modern fizika –elsősorban részecskefizika– legújabb elméleti és kísérleti eredményeit. Ezekre a rendezvényekre általában márciusban kerül sor, szervezői az adott ország egyetemei és kutatóintézetei. 2015-ben már 42 ország több száz intézményében mintegy 10 000 diák volt résztevője ennek a nemzetközi eseménynek. A hazai rendezvények budapesti színhelye a MTAWigner Fizikai Kutatóközpont (WFK) Részecske- és Magfizikai Intézet – mutatja be dr. Jancsó Gábor egyetemi tanár, a  kutatóközpont munkatársa a rendezvényt, amelyre az idén márciusban Salamon Anikó 11-es diákunk Delbács Nauszikaa tanárnője kíséretében sikeres pályázatuk eredményeként meghívást kapott.

 

salamon aniko kutato
13. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely 2017. március 30. MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

 

Egy egész napot töltöttünk a kutatóközpontban. Délelőtt előadásokat hallgattunk, dr. Jancsó Gábor tanár úr magyarázatai nagyon érdekesek és érthetőek voltak. Az intézmény néhány berendezését is megtekinthettük.

Ezt követte délután a gyakorlati rész, ahol nagyenergiájú proton-proton ütközésekről készült képeket kellett megnéznünk, és eldöntenünk, hogy a folyamat során milyen részecske keletkezett. 100 ilyen feladat megoldására 1 órát kaptunk. Nekünk a csapattársammal (két fős csapatokban dolgoztunk) sikerült még idő előtt befejeznünk.  A feladatmegoldások ellenőrzésekor kiderült, hogy jól dolgoztunk, a tanár úrtól dicséretet is kaptunk. Ezt követően néztünk még részecskegyorsítókat, és a nap vége fele videohíváson keresztül léptünk kapcsolatba egy házaspár tagjaival,  akik a cerni részecskegyorsítóban dolgoznak, és bemutatták az intézményük egyes részeit. Végül pedig egy izgalmas kvízzel fejeztük be a kutatónapot.

Nagyon élvezetes volt. Mindenkinek ajánlom ezt a programot, aki a fizika iránt érdeklődik.

 

WP 20170410 14 09 10 Pro

Salamon Anikó 11.a

 


 
„Barátunk a könyv”

A területi iskolák között immáron hagyományosan rendezték meg Szigetszentmiklóson a „Barátunk a könyv” olvasást népszerűsítő vetélkedőjét. A tanév során az alsó tagozatos gyerekeknek évfolyamonként 1-1 ifjúsági regényt kellett feldolgozniuk a legapróbb részletekig. A népszerű versenyen nagyon sok csapat részt vett a környék iskoláiból. A Halásztelki Hunyadi Mátyás Ált. Iskola „Ehej uhnyem” csapata (Ludányi Csenge, Rendessy Bálint, Szögi Lili 4.a osztály) I. helyezést, míg az „Okostojások” csapata (Miheller Márton, Molnár Benedek, Polgárdy Simon 3.c osztály) III. helyezést ért el.

Örömünkre szolgál, hogy diákjainknak a könyv is barátja, ami tudást, élményt és szórakozást jelent.

  • hunyadi-sikereink-1

 

 

 

 


 

„Vigyázz, Kész, Pénz!” 

Ebben a tanévben immár 5. alkalommal rendezte meg a K&H Bank „Vigyázz, Kész, Pénz! játékos pénzügyi vetélkedőjét az általános iskolák számára, 4 korcsoportban (1-2., 3-4., 5-6., 7-8. osztály). Az idén az országból 272 település 435 iskolájából 1667 csapat mérte össze a tudását. Erre a versenyre jelentkezett a Halásztelki Hunyadi Mátyás Ált. Iskola 4.a osztályos „Arany tallérok” csapata(Ludányi Csenge, Miskolczi Gréta, Szögi Lili, Kozma Bálint, Rendessy Bálint). Az első és második fordulóban a gyerekeknek szükségük volt a logikus gondolkodásukra, matematikai ismeretekre és a kreatívitásukra, hiszen képregényt kellett szerkeszteniük . A tavaszi szünetben kapta a csapat az örömhírt, hogy bejutott a regionális döntőbe.  A legjobb budapesti és Pest megyei csapatok versengtek egymással. A feladatok között pedig szerepeltek pénzügyi fogalmak, számítások, szerepjátékok.

A másfél órás verseny legizgalmasabb pillanata azonban az eredményhirdetés volt. Az „Arany tallérok” csapata III. helyezést érte el. Gratulálunk a gyerekenek!

A szervezők szerint a verseny célja, hogy minél fiatalabb korban megismertesse a gyerekeket a pénz világával, hogy felnőve is önálló, okos, tudatos pénzügyi döntéseket hozzanak.

  • hunyadi-sikereink-2

 

 

 

 Kitüntetés

A Magyar Diáksport Szövetség 2014. decemberében kitüntette az elmúlt évadban a Diákolimpián legsikeresebben szereplő intézményeket és testnevelő tanárokat.

„A Tanév Legeredményesebb Diákolimpia Testnevelője” címet kapta Görögh Zoltán,

a Halásztelki Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola testnevelő tanára.

Az alapfokú köznevelési intézmények I-IV. korcsoport diákolimpiai pontversenyében az atléták eredményes szereplésének, Görögh Tanár Úr fáradhatatlan munkájának köszönhetően a „Legeredményesebb iskola a 2013/14-es tanévben” kitüntetést vehette át a Hunyadi Mátyás Általános Iskola az MDSZ-től. 

A diákolimpia hazánkban a legnagyobb méretű, mára országos tanulmányi versennyé előléptetett tehetséggondozó rendszer. Különösen értékessé teszi az a tény, hogy az országos döntőkben I.-II.-III. helyezést elérő versenyzők a felsőoktatási felvételi eljárásban plusz 10 pontot kapnak minden dobogós eredményért.

Az MDSZ adatai szerint az elmúlt tanévben már 27. alkalommal rendezett Diákolimpián 18 sportágban, 280 000 diák vett részt. 13 000 gyermek szerepelt az 56 országos döntőben, melyeket 20 városban, 200 versenyszámban rendeztek meg. Összesen 1400 aranyérem került kiosztásra, 2500 iskola részvételével zajlottak a küzdelmek, melyekben 8000 testnevelő tanár készítette fel tanítványait. 

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-20/421-5755

OM: 200708