Keresés az oldalon

Diákjaink egy hetet tölthetnek Svédországban, Belgiumban, Romániában, Olaszországban, Németországban, és részt vesznek a partneriskolák programjain. Ez kitűnő alkalom lesz megismerni egy másik európai országot, iskolát, kultúrát. A diákcsere program keretében a hunyadis tanulók is fogadják majd a külföldi diákokat, gyakorolva az angol vagy német nyelvet, barátokat, új ismereteket szerezve.

erasmus plusz

Az ünnepnap azért kápráztat el,
Mert szürke napokból ragyog elő,
Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel
Itt-ott egy-egy igazi drágakő. (W. Shakespeare)

0132

 

ELŐTTE

 

Eleinte csak úgy szagolgattuk a témát. Messziről. Mert tudtuk, hogy kell róla beszélnünk, hiszen míg tavaly csak asszisztáltunk hozzá, most rólunk fog szólni. MI csináljuk. MI leszünk a főszereplői. Olyan lesz, amilyet mi szeretnénk.  NEKÜNK és ÉRTÜNK  készül. Az világos volt az első perctől, hogy azt akarjuk: különleges legyen. Más, mint bármelyik  mienket megelőző a történelemben.  Hogy ez mennyi munkával jár majd, még csak nem is sejthettük. Minden olyan egyszerűnek, könnyűnek tűnik, amíg más csinálja... Balettelőadások jutnak most eszembe, ahol mindig csodálkozom: szép-szép e tánc, de hát szerintem én is tudnám úgy csinálni, sőt szoktam is – néha, a konyhában.… ez motoszkál a fejemben, ahogy a röpülő, lebegő  táncosokat nézem… Próbálgatom is előadás közben a spiccet, de fél perc után begörcsöl a lábam… Lehet, hogy mégsem tudnám? ?

Korábban persze bennem is felmerült a kérdés, hogy minek ez a sok hűhó? Ez a jajj-de-sok-költség? Terem, hangosítás, ruha, másik ruha, harmadik ruha, fodrász, fotós, virág, lakoma… Ahogy azonban haladunk, araszolunk a Nagy Nap felé, megvilágosodom. A Szalagavató egy Ünnep. Nagybetűs, mert akik részesei, megérdemlik, hogy ünnepeljék őket. Az Út egy szépséges állomása ez. Manapság, amikor a szakadt farmer, tetovált, kilyuggatott bőr a divat,  kell, hogy legyen alkalom, amikor gyerekeink megismerik az elegancia érzetét, a keringő finom mozdulatait, a klasszikus zene szépségét, a reflektorfényt, a színpadon állás izgalmát. Azt a bizsergető érzést, hogy őket ünneplik. Hogy különleges áldozatokat hoztak értük. Szakrálisat, hiszen most majd beavatás történik.

Minden ünnepnek ragyognia kell. Hétköznapjaink között úgy kell tündökölniük,  hogy évek múlva, amikor majd visszagondolunk rájuk, mosolyogjunk és lehunyjuk a szemünket, hogy ne vakítsanak meg .

Minden jó ünnep olyan, mint egy forrás a szomjazónak. Oázis fáradt, szürke, morcos, lusta, egykedvű lelkünknek.

Ha ez most jól sikerül:  az a közös munka diadala lesz. Az Együtt-véghezvittük felemelő érzése szülőnek, tanárnak, diáknak, zenésznek, táncosnak. Mindannyiunknak.

 

0320

 

A FŐPRÓBÁN

 

Mint vizipók a tó vizén
Jó volna futni könnyedén
Jó volna csak futni, futni,
S mindig mindenütt célba jutni.

 

A könnyű célba jutás egy álom csupán. Előtte meg kell tanulnunk uralni a káoszt, a kétségbeesést, a dühöt, a lemondást…. s csak ezek után reménykedhetünk a felemelkedésben.

 

0441 1

 

SZALAGAVATÓ KÖZBEN

S kivételes üdv a kivételes perc,
Mikor, titkos kincs, egyszerre kitár. (W. Shakespeare)

Mindegy, hogy a bálterem csillárjai, a szülinapok tortáinak gyertyafénye, vagy a karácsonyfa csillagszóróinak szikrázása festi aranyra az arcunkat.,,, Ilyenkor minden és mindenki átlényegül. Varázslat történik. A csetlő-botló földi résztvevők, szárnyra kapnak…

Itt és most rengeteg ember áldozta ránk idejét. Vendégeink megtöltötték a Tököli Művelődési Ház színháztermét, ami gyönyörű helyszíne volt e különleges alkalomnak. Hogy mi minden történt?  Mondott beszédet a Polgármester, az Igazgató Asszony, a végzősök, voltak  szép versek és dalok, felléptek a Zeneiskola ütősei,  a furulya virtuóz Dovgomelja Réka, az ír táncos Kelta Varázs, majd meglepetésként a végzősök is előrukkoltak egy dallal (Mi vagyunk a grund).  Nem sokkal ez után a tantestület és a vezérkar képviselői következtek a végzősök nem kis meglepetésére.  Beszivárogva a közönség soraiból flash mob előadást „rögtönözve” eldalolták intelmeiket (Don’t worry, be happy J) Persze az osztálytánc és a keringő sikeréhez  soha semmi sem  fogható…

Hát valahogy így esett…

 

0504

 

UTÁNA

Még megigazítunk egy-egy csálé nyakkendőt, helyére söprünk egy-két rakoncátlan szoknya korcot és gyöngéden, de határozottan meglökjük a Beavatottakat: tartsátok nyitva a szíveteket, szemeteket, és most eriggyetek: lássatok Világot! Lássatok ezer Csodát!

 

Szó: MiSzó

EPILÓGUS

Az ember végül homokos, 
szomorú, vizes síkra ér, 
szétnéz merengve és okos 
fejével biccent; nem remél.

Én is így próbálok csalás 
nélkül szétnézni könnyedén, 
ezüstös fejsze-suhanás 
játszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szívem, 
kis teste hangtalan vacog; 
köréje gyülnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok
.

0879

Iskolánk idén is megrendezte a hollótábort a 9. évfolyamosok számára, melynek helyszíne Göd volt.

A tábor eléggé eseménydúsra sikerült, ezért az osztályok nagyon élvezték, különösen a kalandparkot és a sárkányhajózást. Mindenki örömmel részt vett a programokban. Az esti tábortűznél a tanároknak arra is lehetőségük volt, hogy jobban megismerjék a diákokat.

A 2. napon ellátogattunk az ottani strandra, mely mindenki számára szórakoztató élményt nyújtott. A strandolás után elindultunk hazafelé. A buszon is jó hangulat volt, és egy összeszokott csapat tért vissza a táborból.

Ez a két nap sok lehetőséget adott arra, hogy a diákok és tanárok szorosabb kapcsolatot köthessenek egymással. Én nagyon jól éreztem magam, sok barátot szereztem. Szerintem nagyon jó volt ez a két nap.  Minden tanár nagyon kedves volt.

Élményekben gazdagon, jó kedvvel és kellemesen fáradtan tértem haza.

 

holltbor 030 COLLAGE

A képre kattintva galéria nyílik!

Kedves leendő Hunyadisok!

Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban szeretnénk néhány fontos információt megosztani Veletek/Önökkel az augusztus 24-25-én megrendezésre kerülő hollótáborral kapcsolatban. 

Augusztus 24-én csütörtökön reggel 7 órakor indul a busz az iskola elől. Gyülekezzünk tehát 6 óra 45 perckor!

Ezt a napot a gödi Dunakaland Kalandparkban fogjuk tölteni, ahol ebédet és vacsorát kapunk. Az esti tábortűznél leendő szaktanáraitok is meglátogatnak bennünket, és közös szalonnasütést tervezünk. Az alapanyagokat (szalonna, hagyma, zöldségek, kenyér) mindenki egyénileg csomagolja be otthonról az útra.  

A szállással és az étkezéssel kapcsolatos egyéni kéréseket továbbítottuk, az érintettekkel ezzel kapcsolatban még egyeztetünk. 

Az első csatolmányban található a kalandpark használathoz szükséges nyilatkozat, kérem, ezt kitöltve és a szülőkkel aláíratva szíveskedjetek magatokkal hozni a hollótáborba. Az aláírt nyilatkozat feltétele a programon való részvételnek.

Tartós eső, viharos szél indokolttá teszi a lemondást, futó zápor, gyors vihar esetén fedett helyre tudunk húzódni, majd a vihar elvonultával folytatjuk a programot. 

A részvételi díjat csak abban az esetben tudjuk visszafizetni, ha a lemondás a program megkezdése előtt legkésőbb 5 nappal megtörténik. 

Javaslatok a csomagoláshoz:

- kevésbé kényes öltözet; lehetőleg hosszú szárú nadrág, zárt cipő 

- váltócipő

- váltónadrág

- papucs, vízi szandál

- napvédő krém

- nap elleni sapka vagy kendő

- esőkabát

Augusztus 25-én a reggelit és kipakolást követően ellátogatunk a gödi strandra, majd a kora délutáni órákban hazaindulunk. Tervezett hazaérkezés: kb. 16 óra. A második csatolmány - amelynek kitöltése és induláskor való leadása ugyancsak kötelező - a strandhasználattal kapcsolatos. 

Kérem, az esetleges betegségeket, allergiákat (pl. rovar, növény) szíveskedjenek előre jelezni ill. a szükséges gyógyszereket magukkal hozni. Szükség esetén a közelben orvosi ellátás biztosított.

Kérdés esetén forduljatok az osztályfőnökökhöz.

További kellemes pihenést és üdítő nyarat kívánunk mindnyájatoknak és várunk Benneteket nagy szeretettel augusztusban!

Üdvözlettel,

Hunyadi Mátyás Gimnázium tantestülete

 

Letölthető dokumentumok:

Szülői nyilatkozat strand használatról

Szülői nyilatkozat kalandpark használatáról

Wittmann Kevin 9.a osztályos tanulónk sikeres pályázatának köszönhetően meghívást kapott a rangos genfi rendezvényre.

 

wittmank cern

A CERN 22 tagországából évente ötből várnak majd diák csoportokat erre az újszerű, bentlakásos programra. Magyarország, köszönhetően több korábbi, úttörő jellegű tanár- és diákprogram elindításának és sikeres levezénylésének, elsőként élhetett ezzel az egyedülálló lehetőséggel. 2017. május 22.-június 2. között 22 diák és 2 kísérőtanár utazhatott a CERN-be.

A Genfbe kiutazó magyar diákok az első napokban egy átfogó képet kaptak a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának felépítéséről, működéséről, az itt folyó tudományos munkáról, majd a CERN legnagyobb kísérleteibe, s az ezekhez kapcsolódó kutatásokba nyerhettek bepillantást.

A Nagy Hadronütköztető (LHC: Large Hadron Collider) 100 méterrel a föld alatt, 27 km kerületű alagútban húzódik a genfi repülőtér és a közeli Jura-hegység között. Jelenleg ez a CERN legnagyobb gyorsítója. 2009 novemberében kezdett működni, legfontosabb célja a többi részecskének tömeget adó Higgs-részecske felfedezése és a szuperszimmetria elméletének igazolása volt. Öt kísérlet (CMS, ATLAS, LHCb, TOTEM, ALICE) épült ki a gyorsító mellett. Mindegyikben részecskeütközéseket vizsgáltak, de más-más szempontból és eltérő technikai megoldásokkal. 

A magyar diákok az ezekben a kísérletekben dolgozó magyar fizikus, mérnök és informatikus mentoraik instrukcióit követve, párban kapcsolódtak be aktuális kutatási feladatokba napi 6-7 (de sokszor még több) órában. A gyakorlati mérési feladatokon keresztül könnyebben sajátíthatták el a – sokszor a középiskolai tananyagot jócskán meghaladó – fizikai ismereteket, ismerkedhettek elsőre nehezen érthető törvényekkel, esetenként megdöbbentő jelenségekkel. Néhányan programozási nyelvekkel, szimulációs környezetekkel barátkozhattak meg. Természetesen a projekt-megbeszéléseken és videó-konferenciákon való részvétel sem maradhatott ki a két hetes programból. A mentorok „árnyékként” való követése pedig teljes képet adhatott ennek a hatalmas nemzetközi együttműködésnek a belső hangulatáról, sokrétűségéről.

A diákok azzal szembesülhettek, hogy közel 3000 teljes idejű alkalmazott és az időszakosan, hosszabb-rövidebb ideig csatlakozó, 10 000-nél is több tudományos kutató és mérnök – 80 nemzet 500 egyeteméről érkezve, a világ részecskefizikai közösségének mintegy felét jelentve – miként dolgozik együtt egy nagy közös cél érdekében: nevezetesen új részecskék és új törvényszerűségek felfedezésén. A résztvevő diákok megtapasztalhatták a CERN-ben létrehozott fantasztikus környezetet, az állandóan mozgásban lévő, folyamatosan gondolkodó, problémákat oldó kutatók felfokozott hangulatát. A kutatás irányába motiváló érzést csak tovább erősítette, hogy a tapasztalt kutatók egyenrangú partnerként bántak a középiskolásokkal. Nem csoda, hogy egy ilyen két hét után minden diákrésztvevő örömmel térne vissza a közeljövőben a genfi intézet falai közé!

2017. június 22-én 13,00-17,00 óráig

2017. június 23-án 08,00-12,00 óráig az iskola titkárságán.

 

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok:

  1. Általános iskolai bizonyítvány
  2. A tanuló személyi igazolványa/vagy születési anyakönyvi kivonata
  3. Nyilatkozat a szülői felügyeleti jogról  – [letölthető]
  4. Nyilatkozat a média-megjelenésről – [letölthető]
  5. Diákigazolványhoz az okmányirodától kapott adatlap

 

A beiratkozásnál esedékes befizetések:

  1. Hollótábori díj:               15.000.- Ft
  2. Egyenpóló, nyakkendő:    2.500.- Ft

 

A hollótábor időpontja: 2017. augusztus 24-25.

 

Ebédbefizetés szeptember hónapra:

 

2017. augusztus 21. és 24. 7,30-17,00 óráig

Étkezési igénylőlapot a beiratkozáskor kell kérni.

Az eredmények IDE kattintva érhetők el!

(szárnybontogatóknak ajánlva)

Ülök a kertben. Már teljes díszben: szép, ünnepi ruhában s hozzá dukáló kopogós cipőben  nézelődök. Van még néhány percem indulásig. Tavasz van. Virágba borult bokrok, fák között száll a pitypangok bóbitája. Hűvös a szél, s lóg az eső lába is, de a kisrigóknak már nincs a fészekben maradása: ott evickélnek az esőcseppek súlya alatt lekonyuló friss mentalevelek között. Próbálgatják szárnyacskáikat.

Erről eszembe jut az iskola. Ezer középiskola, százezer diákja ballag májusban.  Köztük a mieink, akiket 4 évig pátyolgattunk, védtünk, tanítottunk, neveltünk legjobb tudásunk szerint. Kár, hogy sosem érzi az ember késznek a munkáját! Annyi mindent szeretnék még én is mondani, megmutatni, megkérdezni és megvitatni velük. Majd talán az utánuk jövőkkel…

 

18424476 1471889129547962 1308321524 n

 

Feltápászkodok e merengésből és elindulok, hogy láthassam, ahogy utoljára körbejárják, berepülik az ismerős terepet. Nálunk a ballagás úgy zajlik, hogy a középiskola összes diákja együtt, egy teljes napon át azon fáradozik, hogy minél gyönyörűbbé varázsolja a megszokott színteret a ballagók számára: virág-mezők, szalag-kilométerek, lufi-hegyek keresik, s találják meg helyüket a falakon, szekrényeken, ajtókon, függönyökön. Amikor aztán a végzősök egymásba kapaszkodva elimbolyognak sorfalunk előtt mindannyian látjuk, hogy megérte a fáradság: a szépen rendbe tett frizurák alatt sok-sok smink alá, vagy megkeményített vonások mögé rejtőzve gyanúsan csillognak a szemek…Száll a dal…

Megható ez a búcsú. Az ő búcsújuk, meg a mienk, szülőké, tanároké. Mindannyian mást siratunk most, ki-ki a maga módján sóhajtva.

Az ember már csak ilyen: bekukucskál összezárt ujjai közt a tenyerében őrzött kismadárra és vonakodva, félőn enged a szorításon. Felismeri, hogy az apró, bukdácsoló csöppség immáron úgy megerősödött, hogy a legjobbat akkor teszi, ha engedi, hadd menjen.  Akkor is, ha nincs még készen. Akkor is, ha úgy hiszi, úgy érzi, hogy nem elég erős még. Mert hiszen tudjuk mi azt az eszünkkel és így aztán belátjuk, hogy a szárnyalás, s az Út maga teszi majd a madárkát éretté, erőssé. A tapasztalás. Azt itt nem lehetett megadni, bár talán nem volt belőle hiány sem: hiszen lehetett meríteni bőséggel a tudás kútjából, lehetett emberi kapcsolatokat kötni-oldani, bogozni, megmérettetni és hol könnyűnek találtatni, hol meg sikerben lubickolni… Volt itt sok minden, mint a moziban. De nem Minden.

Ahhoz kinek-kinek magának kell útra kelni most a vállára vetett tarisznyával, benne a pogácsával, iskola porával, s menni tovább Tovább TOVÁBB…

Göröngyös úton a csillagokig.   

Miskolczi Szonja

 

Gimiballagas cover 20170506
Galéria eléréséhez kattintson a képre!

Tisztelt Szülők! Kedves Felvételizők!

Az alábbiakban tesszük közzé a 2017/18-as tanévre a gimnáziumunk 9. évfolyamára felvett tanulók egyeztetett jegyzékét:

 

A osztály

(idegen nyelv – emelt óraszám)

 

B osztály

(informatika – emelt óraszám)

72167508227 72167768511
72167762296 72167510510
72173018212 72167508657
73081118051 72174715984
72167767971 NAPFÉNY
MAZSOLA 72229612939
72302700374 72158109733
NYUSZIFÜL8 72142982585
72167506509 72229568400
72173674644 GREENY
VPOLO 72139440862
72155593252 72229586623
PFANNI2002 BENCE2002
72174713442 BALINT2002
72174724947 72150638600
BALLROOM 72173679785
72157958530 72163939648
ENCIGERE 2002KKT
72229581574 SZANDIKA21
72167756305 72170361735
CINTIA0123 72229612779
72174732410 72173670467
72229639861 72256034663
72304194377 72151360851
MOGYI975 72162314338
KITTY22 72398140994

 

A pótfelvételivel kapcsolatos kérdéseikkel szíveskedjenek a titkársághoz fordulni.

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-24-474-231

OM: 200708