Keresés az oldalon

Iskolánkban a szóbeli felvételi elbeszélgetések tervezett időpontja: 2018. február 27. - március 1.

 

A végleges beosztásról itt a honlapunkon tájékozódhatnak. Külön behívott a szóbeli meghallgatásra nem küldünk.

Büszkék vagyunk nyolcadikos tanulóinkra, akik magyarból és matematikából is az országos átlag fölötti pontszámot értek el a központi írásbeli felvételi vizsgán.

Gratulálunk nekik!

Érdekes élményben lehetett részük azoknak a hunyadis diákoknak, akik január 24-én délután a Brutális fizika online közvetítését nézték meg egy rendhagyó fizika óra keretében.

A meghirdetett két órás programra húsz fiatal volt kíváncsi, felső tagozatos és gimnazista diákok, rajtuk kívül tanárok is végignézték az előadást.  A fiúk mellett két lány is figyelemmel kísérte a különböző kísérleteket, amelyeket a Budapesti Műszaki Egyetem előadójából közvetítettek.

A Brutális fizika sorozat szórakoztató formában mutatja be és magyarázza el az alapvető jelenségeket, és szemlélteti a fizika törvényeinek mindennapos felhasználási lehetőségeit. Legtöbbször egyszerű, hétköznapi tárgyakból épített eszközökkel hajtják végre a kísérleteket a Budapesti Műszaki Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének munkatársai Härtlein Károly irányítása alatt.

A január 24-i program keretében a folyékony nitrogén nyomás- és halmazállapot változásaihoz valamint a rezgő- és hullámmozgáshoz kapcsolódó kísérleteket láthattak az érdeklődők.

A Hunyadi iskola először csatlakozott a Brutális fizika online közvetítéséhez, s Bebesi Dalma fizikatanárnő elmondta, hogy a jövőben folytatni szeretnék ezt a programot.

IMG 20180123 155036IMG 20180123 155104IMG 20180123 155131

(avagy: mindegy, hogy min utazunk, a lényeg, hogy haladjunk)

Hát ismét megrendeztük: immáron 5. alkalommal.  Lehetetlen is máshogy nézni ezt a művünket, mint NAGYON BÜSZKÉN! Minden egyes évben egyre ügyesebbek vagyunk és egyre több gyereket mozgatunk meg! A házi versenyünkön csúcsot döntöttünk: 29 indulónk volt! A helyzet azonban az, hogy egy szavalóverseny, csakúgy, mint a mesemondóverseny, a népdaléneklő verseny, a farsangi felvonulás, vagy a gyereknapi „Ki mit tud?”-unk nem csak a gyerekekről szól ám! Hanem a szülőkről, akik támogatják a kis és nagyobb pulyákat, fuvarozzák őket, lelket öntenek beléjük, noszogatnak és irányt mutatnak, a pedagógusok hadáról, akik a milliónyi tennivalót bevállalják, hogy egy színvonalas rendezvény összejöjjön és az” iskola a második otthonunk” zászló alatt masírozva fuvaroznak, lelket öntenek, noszogatnak, irányt mutatnak. Az Iskoláról, ami otthont ad a rendezvénynek, az. Alapítványról, Tankerületről, Önkormányzatról, akik erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhetően vannak szép ajándékok, oklevelek, édesség és terülj-terülj asztalka a vendégeknek – pont, mint a mesében!

Na jó, a gyerekekről is szólnak e rendezvényeink J Azokról, akiknek csillog a szeme – mint a képeskönyvek illusztrációiban, akikben van érdeklődés, kedv és erő, hogy egy-egy ilyen kihívásnak megpróbáljanak megfelelni. Mert bizony mondom néktek, hogy igen nehéz a színpadon állni! Én már csak tudom – hisz sosem álltam ott és nem is szeretnék! J De vannak itt még győzelemre ítélt harcosok…

Ezen a szavalóversenyen, mint a tavalyin, vagy az azelőttieken gyönyörűek a versek. Gyönyörűek a gyerekek, akik többnyire díszbe öltözve ünnepként élik meg a különleges lehetőséget, hogy megmutathatják, mit tudnak. Még sosem ejtettünk szót azonban arról, hogy mi mozgatja ezeket a fényben táncoló kis lelkecskéket.

A motivációk színes spektruma szivárványként borul ránk: persze vannak pici ufók köztünk, akik a versek szépségéért, dallamáért,  mondanivalójáért tanulnak verset;  van, akit a beígért 5-ös  és dicséret mozgat; van, aki anyának-apának szeretne megfelelni, vagy azért jön, mert jött a Józsi, meg a Juli is és azt mondták, hogy jó buli lesz. Olyanról is hallottunk, akit a majdan kiosztásra kerülő csokika indított el az úton, és van, aki nemes egyszerűséggel győzni érkezett. Dicsőséget remélt. Mindannyian jó helyen jártak november 30-án és december 7-én a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Gimnázium Koncerttermében a házi és a területi angol nyelvi szavalóversenyen!

Reméljük, hogy mindannyian megtalálták, amit kerestek, vagy ha nem, hát van elég kitartásuk, hogy tovább keressenek, tovább dolgozzanak. Végül is fogunk mi még ilyen versenyt rendezni, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér….

Boldog Új Évet!

 

2017. területi angol szavaló verseny eredmények

Alsósok:

1. Dalányi Noel (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

    Hague Dóra (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

2. Kondor Zétény (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

3. Kiss Natália (Széchenyi István Általános Iskola)

5-6. osztályosok:

1. Vadas Kinga (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

    Hague Róbert Denis (Battyhány Kázmér Gimnázium)

2. Dányi Vivien (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

3. Almási Bence (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

7-8. osztályosok:

1. Ladjánszky Dániel (Baktay Ervin Gimnázium)

2. Sárközi Luca (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimnázium)

3. Forgó Fanni (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

Gimnazisták:

1. Faragó Emese (Baktay Ervin Gimnázium)

    Hermann Bianka (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

2. Tarnóczy Vilmos (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

3. Vizi Sarolta (Baktay Ervin Gimnázium)

Közönségdíjasok:

              Holodov Anna Katarina (Hunyadi Mátyás Gimnázium)

              Forrai Soma (Hunyadi Mátyás Gimnázium)

A központi írásbeli időpontja: 2018. január 20. 10:00 óra

                        
Pótnap (csak alapos indokú és hivatalosan igazolt távollét esetén): 2018. január 25. 14:00 óra. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

A vizsga helyszíne: Halásztelki Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Halásztelek, Somogyi Béla u. 50.

Az írásbeli vizsga rendje:

Kérjük, hogy a felvételizők a vizsga kezdete előtt fél órával jelenjenek meg a helyszínen, hozzanak magukkal személyazonosítására alkalmas (fényképes) igazolványt.

A vizsga egy-egy 45 perces magyar, illetve matematika feladatlap megoldásából áll (köztük 15 perces szünettel).

Az írásbeli vizsga során matematikából csak körző, vonalzó és szögmérő használható. A dolgozatok megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tollal kell elkészíteni.

(Étel, ital bevihető, amennyiben szükséges.)

A terembeosztásról a bejáratnál adunk tájékoztatást.

A javított dolgozatok február 5-én 8 és 16 óra között tekinthetők meg a C épület földszintjén, a könyvtár melletti helyiségben. (A dolgozatokról digitális fénykép készíthető; fénymásolásuk – térítés ellenében – a jelzett időpontban legfeljebb 1 példányban kérhető). Amennyiben a dolgozatok javításával kapcsolatosan észrevételük van, ezt a következő munkanapon 16 óráig tehetik meg írásban, az igazgatónak címezve.

Az írásbeli vizsga eredményéről az értékelőlapot február 7-én 8:00 és 16:00 óra  között  lehet átvenni az iskolában. Az értékelőlapot a tanuló is átveheti.

Diákjaink egy hetet tölthetnek Svédországban, Belgiumban, Romániában, Olaszországban, Németországban, és részt vesznek a partneriskolák programjain. Ez kitűnő alkalom lesz megismerni egy másik európai országot, iskolát, kultúrát. A diákcsere program keretében a hunyadis tanulók is fogadják majd a külföldi diákokat, gyakorolva az angol vagy német nyelvet, barátokat, új ismereteket szerezve.

erasmus plusz

Az ünnepnap azért kápráztat el,
Mert szürke napokból ragyog elő,
Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel
Itt-ott egy-egy igazi drágakő. (W. Shakespeare)

0132

 

ELŐTTE

 

Eleinte csak úgy szagolgattuk a témát. Messziről. Mert tudtuk, hogy kell róla beszélnünk, hiszen míg tavaly csak asszisztáltunk hozzá, most rólunk fog szólni. MI csináljuk. MI leszünk a főszereplői. Olyan lesz, amilyet mi szeretnénk.  NEKÜNK és ÉRTÜNK  készül. Az világos volt az első perctől, hogy azt akarjuk: különleges legyen. Más, mint bármelyik  mienket megelőző a történelemben.  Hogy ez mennyi munkával jár majd, még csak nem is sejthettük. Minden olyan egyszerűnek, könnyűnek tűnik, amíg más csinálja... Balettelőadások jutnak most eszembe, ahol mindig csodálkozom: szép-szép e tánc, de hát szerintem én is tudnám úgy csinálni, sőt szoktam is – néha, a konyhában.… ez motoszkál a fejemben, ahogy a röpülő, lebegő  táncosokat nézem… Próbálgatom is előadás közben a spiccet, de fél perc után begörcsöl a lábam… Lehet, hogy mégsem tudnám? ?

Korábban persze bennem is felmerült a kérdés, hogy minek ez a sok hűhó? Ez a jajj-de-sok-költség? Terem, hangosítás, ruha, másik ruha, harmadik ruha, fodrász, fotós, virág, lakoma… Ahogy azonban haladunk, araszolunk a Nagy Nap felé, megvilágosodom. A Szalagavató egy Ünnep. Nagybetűs, mert akik részesei, megérdemlik, hogy ünnepeljék őket. Az Út egy szépséges állomása ez. Manapság, amikor a szakadt farmer, tetovált, kilyuggatott bőr a divat,  kell, hogy legyen alkalom, amikor gyerekeink megismerik az elegancia érzetét, a keringő finom mozdulatait, a klasszikus zene szépségét, a reflektorfényt, a színpadon állás izgalmát. Azt a bizsergető érzést, hogy őket ünneplik. Hogy különleges áldozatokat hoztak értük. Szakrálisat, hiszen most majd beavatás történik.

Minden ünnepnek ragyognia kell. Hétköznapjaink között úgy kell tündökölniük,  hogy évek múlva, amikor majd visszagondolunk rájuk, mosolyogjunk és lehunyjuk a szemünket, hogy ne vakítsanak meg .

Minden jó ünnep olyan, mint egy forrás a szomjazónak. Oázis fáradt, szürke, morcos, lusta, egykedvű lelkünknek.

Ha ez most jól sikerül:  az a közös munka diadala lesz. Az Együtt-véghezvittük felemelő érzése szülőnek, tanárnak, diáknak, zenésznek, táncosnak. Mindannyiunknak.

 

0320

 

A FŐPRÓBÁN

 

Mint vizipók a tó vizén
Jó volna futni könnyedén
Jó volna csak futni, futni,
S mindig mindenütt célba jutni.

 

A könnyű célba jutás egy álom csupán. Előtte meg kell tanulnunk uralni a káoszt, a kétségbeesést, a dühöt, a lemondást…. s csak ezek után reménykedhetünk a felemelkedésben.

 

0441 1

 

SZALAGAVATÓ KÖZBEN

S kivételes üdv a kivételes perc,
Mikor, titkos kincs, egyszerre kitár. (W. Shakespeare)

Mindegy, hogy a bálterem csillárjai, a szülinapok tortáinak gyertyafénye, vagy a karácsonyfa csillagszóróinak szikrázása festi aranyra az arcunkat.,,, Ilyenkor minden és mindenki átlényegül. Varázslat történik. A csetlő-botló földi résztvevők, szárnyra kapnak…

Itt és most rengeteg ember áldozta ránk idejét. Vendégeink megtöltötték a Tököli Művelődési Ház színháztermét, ami gyönyörű helyszíne volt e különleges alkalomnak. Hogy mi minden történt?  Mondott beszédet a Polgármester, az Igazgató Asszony, a végzősök, voltak  szép versek és dalok, felléptek a Zeneiskola ütősei,  a furulya virtuóz Dovgomelja Réka, az ír táncos Kelta Varázs, majd meglepetésként a végzősök is előrukkoltak egy dallal (Mi vagyunk a grund).  Nem sokkal ez után a tantestület és a vezérkar képviselői következtek a végzősök nem kis meglepetésére.  Beszivárogva a közönség soraiból flash mob előadást „rögtönözve” eldalolták intelmeiket (Don’t worry, be happy J) Persze az osztálytánc és a keringő sikeréhez  soha semmi sem  fogható…

Hát valahogy így esett…

 

0504

 

UTÁNA

Még megigazítunk egy-egy csálé nyakkendőt, helyére söprünk egy-két rakoncátlan szoknya korcot és gyöngéden, de határozottan meglökjük a Beavatottakat: tartsátok nyitva a szíveteket, szemeteket, és most eriggyetek: lássatok Világot! Lássatok ezer Csodát!

 

Szó: MiSzó

EPILÓGUS

Az ember végül homokos, 
szomorú, vizes síkra ér, 
szétnéz merengve és okos 
fejével biccent; nem remél.

Én is így próbálok csalás 
nélkül szétnézni könnyedén, 
ezüstös fejsze-suhanás 
játszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szívem, 
kis teste hangtalan vacog; 
köréje gyülnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok
.

0879

Iskolánk idén is megrendezte a hollótábort a 9. évfolyamosok számára, melynek helyszíne Göd volt.

A tábor eléggé eseménydúsra sikerült, ezért az osztályok nagyon élvezték, különösen a kalandparkot és a sárkányhajózást. Mindenki örömmel részt vett a programokban. Az esti tábortűznél a tanároknak arra is lehetőségük volt, hogy jobban megismerjék a diákokat.

A 2. napon ellátogattunk az ottani strandra, mely mindenki számára szórakoztató élményt nyújtott. A strandolás után elindultunk hazafelé. A buszon is jó hangulat volt, és egy összeszokott csapat tért vissza a táborból.

Ez a két nap sok lehetőséget adott arra, hogy a diákok és tanárok szorosabb kapcsolatot köthessenek egymással. Én nagyon jól éreztem magam, sok barátot szereztem. Szerintem nagyon jó volt ez a két nap.  Minden tanár nagyon kedves volt.

Élményekben gazdagon, jó kedvvel és kellemesen fáradtan tértem haza.

 

holltbor 030 COLLAGE

A képre kattintva galéria nyílik!

Kedves leendő Hunyadisok!

Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban szeretnénk néhány fontos információt megosztani Veletek/Önökkel az augusztus 24-25-én megrendezésre kerülő hollótáborral kapcsolatban. 

Augusztus 24-én csütörtökön reggel 7 órakor indul a busz az iskola elől. Gyülekezzünk tehát 6 óra 45 perckor!

Ezt a napot a gödi Dunakaland Kalandparkban fogjuk tölteni, ahol ebédet és vacsorát kapunk. Az esti tábortűznél leendő szaktanáraitok is meglátogatnak bennünket, és közös szalonnasütést tervezünk. Az alapanyagokat (szalonna, hagyma, zöldségek, kenyér) mindenki egyénileg csomagolja be otthonról az útra.  

A szállással és az étkezéssel kapcsolatos egyéni kéréseket továbbítottuk, az érintettekkel ezzel kapcsolatban még egyeztetünk. 

Az első csatolmányban található a kalandpark használathoz szükséges nyilatkozat, kérem, ezt kitöltve és a szülőkkel aláíratva szíveskedjetek magatokkal hozni a hollótáborba. Az aláírt nyilatkozat feltétele a programon való részvételnek.

Tartós eső, viharos szél indokolttá teszi a lemondást, futó zápor, gyors vihar esetén fedett helyre tudunk húzódni, majd a vihar elvonultával folytatjuk a programot. 

A részvételi díjat csak abban az esetben tudjuk visszafizetni, ha a lemondás a program megkezdése előtt legkésőbb 5 nappal megtörténik. 

Javaslatok a csomagoláshoz:

- kevésbé kényes öltözet; lehetőleg hosszú szárú nadrág, zárt cipő 

- váltócipő

- váltónadrág

- papucs, vízi szandál

- napvédő krém

- nap elleni sapka vagy kendő

- esőkabát

Augusztus 25-én a reggelit és kipakolást követően ellátogatunk a gödi strandra, majd a kora délutáni órákban hazaindulunk. Tervezett hazaérkezés: kb. 16 óra. A második csatolmány - amelynek kitöltése és induláskor való leadása ugyancsak kötelező - a strandhasználattal kapcsolatos. 

Kérem, az esetleges betegségeket, allergiákat (pl. rovar, növény) szíveskedjenek előre jelezni ill. a szükséges gyógyszereket magukkal hozni. Szükség esetén a közelben orvosi ellátás biztosított.

Kérdés esetén forduljatok az osztályfőnökökhöz.

További kellemes pihenést és üdítő nyarat kívánunk mindnyájatoknak és várunk Benneteket nagy szeretettel augusztusban!

Üdvözlettel,

Hunyadi Mátyás Gimnázium tantestülete

 

Letölthető dokumentumok:

Szülői nyilatkozat strand használatról

Szülői nyilatkozat kalandpark használatáról

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-24-474-231

OM: 200708