Keresés az oldalon

Zsúfolásig megtelt a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola aulája február 24-én, Mátyás napján. E jeles napon a Hunyadi-gála keretében mutatkoztak be az iskola diákjai zenével, tánccal, énekkel, verssel, színpadi darabbal az érdeklődő közönségnek.

P2249872

Már hetekkel korábban lázasan készülődtek a diákok, a felkészítő pedagógusok a nagy eseményre. A kórus folyamatosan próbált, alakultak a különböző koreográfiák, gyakorolták a lépéseket a táncosok, memorizálták a verseket, a szövegeket a szavalók, a színpadi darabok előadói. A folyosókon, az udvaron népviseletet, reneszánsz ruhákat vittek a lányok, a fiúk, szinte hallani lehetett a kikeményített, szépen vasalt viseletek, a selyem, brokát ruhák suhogását. A várakozás, készülődés izgalma érződött a levegőben.

S mire elérkezett Mátyás napja, összeállt a program, mindenki tudta a szövegét, akkor is fújta a dallamot, ha álmából felébresztették, a lábában érezte a tánc ritmusát, karjában a forgatások lendületét. Nagyon, nagyon sok munka volt a fiatalok és tanáraik háta mögött…

A Hunyadi-gála vendégeit, Juhász Zoltánné az iskola igazgatója köszöntötte. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a gálát hagyományosan az intézmény névadója, Mátyás király neve napja alkalmából tartják meg, Mint mondta, idén változtattak a műsoron: korábban elsősorban a reneszánsz hagyományokat, művészeteket elevenítették fel a fellépő diákok, most azonban szélesebb körből merítettek a szervezők, a program összeállítói Kovács Judit tanárnő vezetésével.  Az előadáson az iskola közel száz diákja segítségével bepillanthatnak a magyar nyelv és irodalom, a hon- és népismeret, a természettudományok, a zene, a vizuális kultúra, a testnevelés, az idegen nyelvek, a történelem és az ének tantárgyak által megismert világba.

Először a magyar nyelv és irodalomhoz kapcsolódva az alsó tagozatos vers- és versesmese-mondó verseny nyertesei szavaltak. Varga-Dudás Csenge 1. b osztályos diák

Julia Donaldson-Axel Scheffler: A majom mamája című verses meséjét mondta el (felkészítő tanító Csehné Szűcs Hajnalka volt), majd Kovács Milán 2. c osztályos tanuló előadásában Romhányi József: Hal-dalát (felkészítője Gyenes Bernadett), Lázár Anna, a 4. b-ből Sipos Gábor: Mondd, neked mit jelent a szó: barátság című versét (felkészítője Cul Mária), Csikós Diána 3. b-s tanuló előadásában Békés Márta: Vers a versmondó versenyről című művét halhatta a közönség (a felkészítő Ocskóné Kovács Mónika volt).

A vendégek örömmel hallgatták a verseket és sokakban megfogalmazódott a kérdés: hogy tudták megtanulni és ilyen szépen elmondani ezeket a hosszú költeményeket ezek a kis gyerekek?

A hon- és népismeret órákon tanultakat idézte meg Taligás Dóra Anna, 2. a osztályos tanuló, aki az A juhásznak jól van dolga kezdetű népdalt (felkészítője Kapás Renáta volt), és a 3.b osztályos Szendrey Zalán Zsolt, aki a Szegény legény vagyok én című dalt adta elő (felkészítő Jelencsik Valéria). Mindketten szerepeltek korábban az iskolai népdaléneklési versenyen, amelyen az első helyet szerezték meg.

Ezt követően feltűntek a színpadon azok a szép viseletek, amelyeket korábban az iskola folyosóin oly gonddal, szeretettel vittek a fiatalok. A gimnazistákból álló néptánccsoport Magyarbődi párválasztóján röpködtek a szoknyák, fordultak a legények, dobbantak a csizmák (a felkészítő Lázárné Bakó Krisztina volt). Igazán vidám hangulatot varázsoltak a fiatalok.

P2249867

Ám mindannyian tudjuk, hogy a diákélet nem csak zenéből, táncból, a művészetek tanulmányozásából áll, hiszen el kell sajátítani a matematika, fizika, kémia, földrajz, biológia alapvető törvényszerűségeit is. A felső tagozatosok tudósok vitája keretében idézték meg a természettudományok világát, s ezúttal is kiderült, hogy a különböző szakterületek csak egymás eredményeit figyelembe véve szolgálhatják az emberiséget. (A felkészítő Kovács Judit volt.)

A Hunyadi alapfokú művészeti iskolaként nagy hangsúlyt fektet a zenei képzésre, amelyről ez alkalommal Fekete Olívia Csajkovszkij Kórus (felkészítő Bozsokiné Németh Gabriella),  Csordás Enikő Anna pedig Mozart Musette (felkészítő: Ruszányuk Szandra) című művének zongoraelőadásával tett tanúbizonyságot. Mindeközben a kivetítőn a 2. d osztályos tanulók, a zenék által ihletett alkotásait láthatta a közönség.

A szünet előtt a 4. c osztályos tanulók a testnevelés, a sport különböző területeihez kapcsolódva mutatták be a testmozgás szépségét, örömeit (felkészítő Halmai Henrietta).

A szünetben a résztvevők megtekinthették a gimnazista tanulók munkáiból összeállított reneszánsz ihletésű alkotásokat, öltözeteket (felkészítő tanár László Andrea, aki az aula dekorációját is megálmodta). S míg a büfében kínált finomságokat, süteményeket, üdítőket fogyasztották a vendégek, a fejük felett színpompás holló sereg repkedett. Az iskola legkisebb, alsó tagozatosait képviselte mindegyik madárka. Saját kezükkel és nagy szeretettel alkották őket a kicsik, ezek a madarak ritkábbak és értékesebbek a fehér hollóknál.

A jótékonysági büfé bevételét gyermekprogramokra, díjazásra, eszközvásárlásra és a jelmeztár bővítésére fordítja az iskola.

A szünet után elsőként az idegen nyelvi képzéshez kapcsolódva láthatott különböző előadásokat a közönség. Az ír tánccsoport Celtic Kitten produkcióját mutatta be (felkészítő Tóth Adrienn),  Molnár Boglárka 10. a osztályos tanuló William Shakespeare: All The World's A Stage, Színház az egész világ néven híressé vált monológját adta elő angolul (felkészítő Szalai Edina), a 9. a-s Varga József Dániel Christian Morgenstern: Das Wasser című művét mondta el németül (felkészítő Mód Kinga).

Az iskola bolgár nyelv oktatásának reprezentálásaként pedig a 6.a osztályos Miskolczi Gréta és Forgó Fanni Atanasz Dalcsev: Rodina című hazafias költeményét adta elő (felkészítő Kovács Gergely Lajos).

Természetesen ezúttal is megidézték a reneszánsz hangulatát a műsor összeállítói.  Nagy sikere volt az 5. évfolyamos diákok előadásának, melyben az élet fontos eseményeit adták elő reneszánszkori és mai magyar nyelven. Kovács Judit szövegén igazán jól mulattak a vendégek, s maguk a szereplők is.

A 8. évfolyamos végzős diákok pedig díszes selyemruhákba öltözve méltóságteljes reneszánsz táncot adtak elő (felkészítő Lázárné Bakó Krisztina). Felemelő pillanatok voltak, méltók a névadóhoz, a Hunyadi iskolához, az iskola hagyományaihoz.

Az est végén az iskola kórusa a Hallelujah című dal magyar változatát adta elő Bozsokiné Németi Gabriella zongora, Halmai Ágnes bőgő és Varga József Dániel dob kíséretével, Ruszányuk Szandra vezényletével.

DSC 0386

Zárásként pedig az összes szereplő a színpadra vonult, s a kórussal együtt énekelte el a Sulidalt, melynek sorai méltán képviselik az iskolát, az iskola szellemiségét.

„Sosem leszünk teljesen egyformák, és pont ez a szép benne. 
Van a te kis világod és van az én kis világom. 
Néha találkozunk és egymásra csodálkozunk: 
Nézd, pont olyan vagy, mint én, vagy éppen teljesen más!
Tőled és tőlem szép, színes a világ!”

Fiedler Annamária

 

P2249867 COLLAGE

A képgaléria megnyitásához kattintson a képre!

 

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-20/421-5755

OM: 200708