Keresés az oldalon

Talán nem sokan tudják, de iskolánkban már a második éve Go szakkör működik.

A GO szakkörre már elsős diákok is járhatnak, és a gimnázium végéig szívesen látunk mindenkit: diákokat, tanárokat és iskolai dolgozókat is. Eddig azonban a diákok részvétele a jellemző, bár néhány tanár is kipróbálta már J ezt az egyszerű, de mégis nagyon izgalmas játékot!

Hogy mi is GO?  Erről részletes anyagot az alábbi linkeken lehet találni,

/http://goszovetseg.hu/

http://goszovetseg.hu/go_oktato/hungarian/index.html

 de most itt dióhéjban összefoglaljuk a részleteket:

A GO egy kínai eredetű stratégiai táblajáték. Versenysportkén is lehet űzni. Magyarországra Erdős Pál matematika professzor hozta be, és azóta a magyar versenyzők az európai gó sport élvonalába tartoznak.

Ezt a játékot gyakran hasonlítják a sakkhoz, hiszen az is stratégiai táblajáték és szellemi versenysport, ám rengeteg különbség van a kettő között.  A gót 19x19-es négyzethálós táblán játsszák, fekete és fehér kövekkel, melyek mind egyformák. A sakkal ellentétben itt üres tábláról indul a játék, a játékosok felváltva lépnek, és céljuk, hogy területet szerezzenek, kerítsenek körbe köveikkel. Itt is lehet harcolni, rengeteg féle stratégiát alkalmazni, de nem cél a másik megsemmisítése.

Több ezer éves játék a gó, melynek töretlen sikerét számos tulajdonságának köszönheti:

- koncentrálni tanít és fókuszálni (apránként, mert a tanulási fázis elején még picike táblán folyik a játék:  9x9-esen, majd 13x13-asra térnek át, végül a versenytábla méret jön a: 19x19-es)

- rávezet az elvont gondolkodás szépségére (, hiszen a kövekben katonákat lehet látni, a létrehozott csoportok hadseregek… stb.)

- nagyon jó és eredményes stresszoldó, stresszlevezető (, mert az agressziót hatékonyan átvezeti a táblán zajló „csatára”)

- megtanít a hosszú távú tervezésre, stratégia kialakításának szükségességére, és a rövid távú célok kitűzésére, mindezt úgy, hogy állandó rugalmasságot igényel a játékosoktól (, mert az állandóan változó állásban mindig mindent újra kell értékelni, értelmezni)

- a játék, a partik GYÖNYÖRŰEK, harmóniát sugároz minden egyes eleme, ami megnyugtat és gyönyörködtet J a szórakoztatáson túl

- minden szinten játszható - egy kezdő játékos is élvezetes partit játszhat egy mesterrel, mert a kialakított előnyadásos rendszer ezt lehetővé teszi

- az életet, az életfeladatokat, szerepeket szimbolizálja, ezért áttételesen hathatósan segíti a napi problémák leküzdését is. (A gós közmondásokból már könyv is született. Egy kis ízelítő: Use contact play for defence,  Never ignore a shoulder hit J, Urgent points before weak points… stb.)

E cikk megírásának apropóját az adta, hogy gósaink részt vettek első versenyükön, ahol csodálatosan teljesítettek: végigjátszottak 7 fordulót (ami 7 partit jelent, partinként 2x15 perc gondolkodási idővel), és mindannyian éremmel térhettek haza! GRATULÁLUNK!! J

Csörgő Bence: 1. helyezett (II. korcsoport, fiúk kategóriában) Marlyin Emese: 2. helyezett (III. korcsoport, lányok kategóriában; Juhász Máté: II. helyezett (III. korcsoport, fiúk kategória) és Tokics Tamás: III. helyezett (III. korcsoport, fiúk kategória)

20160416 150012

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-20/421-5755

OM: 200708